Sunday, May 01, 2011

Y: The Last Yugo


Svi vi što vrtite jugov volan, znate kako se svakodnevno susrećete sa prezrivim pogledima vozača ljutih uvoznih mašina – kad god im se nađete na crti, pa ostanete preplavljani izduvnim gasovima njihovih ekoloških mašina. Pa onda ono, bolje mi je da uzmem golfa starog dvadeset leta, što ga je švabo drž’o u garaži – nego ovog našeg novog. Tu su i oni vicevi: Koji kurac jugo ima grejače na zadnjem staklu? Da vam greje šake dok ga gurate. I tako u nedogled. Ali!
            Ta su se naša famozna kola nekom igrom slučaja našla u izvozu i dobilna silne omaže u raznoraznim produktima pop kulture. Namerno kažem omaže, jer niko juga ne trpa slučajno u spotove, filmove i stripove – kao što bi neki BMW, mercedes ili šta već – jugo je tu ciljano, nikako slučajno.
Gde smo ga sve videli (osim što ga svakodnevno gledamo na kolovozu)? Ehm, čini se da je najnoviju ulogu zabeležio u spotu Metalike. Aha, ona užasna pesma – sa nekolicinom Neidentifikovanih Crnih Objekata pored njega i američkim vojnicima – što bi trebalo da predstavlja povratak korenima nekad omiljenog nam benda.
Ehm, ako ste gledali seriju My Name is Earl, eto ga i tamo. Earl je krao benzin ponosnom vlasniku juga, pa kad je ovaj seo u kola, provukao crevo sa izduvnim gasovima u kabinu, želeći da odleprša sa ovog sveta u najboljem autu ikada – kola zakašljucaju, i on to vidi kao božji znak. I da, ne ubije se!
Gde onda još... OK, verovatno je najzapaženija uloga koju je jugo ostvario na malim ekranima, kad je Džon Meklejn (u Die Hard) silom prilika bio primoran da ga provoza. Znate ono: Jebemti uvozna kola, ili kako već beše, davno se gledalo. Brus Vilis je to, nema zajebancije.
E da, znate, naš omiljeni scenarista, Brajan K. Von (gledamo Lost, naravno), u svom stripovskom remek-delu Y: The Last Man znao je koja kola da ungažuje za jedan panel. Pazite, Brajan je jako promišljen i temeljan momak; kod njega ništa nije slučajno. Vidite, u Y: The Last Man, svi muškarci (osim jednog) su istrebljeni nekim misterioznim virusom. Kakve to veze ima sa jugom? Itekako da ima. Y iz naslova, na engleskom se izgovara kao vaj (znači vaj: d lest men, da ne prevodim baš sad), a Y takođe ima oblik muškog hromozoma... Postaje jasnije? Aha, i jugov logo je ... pa , Y. To već, svakako, znamo. U kom kontekstu se jugo javlja kod Vona? Pa otprilike ovako: dve lezbače se vatače u kolima pa jedna kaže drugoj (parafraziram): Ne znam da li sam ti ubola g-tačku ili sam ubacila u četvrtu. Ovaj jugo teško da je stvoren za vožnju, a kamoli za seks. Ko je probao slične avanture u jugu, može da potvrdi ili ospori tvrdnju.
Nabrajanju nikad kraja, ali da stanemo ovde. Ako ukucam jugo na guglu, bog zna šta bi sve još iskočilo. Malo li je za tako isprozivana kola? I sad bi neko da prekine proizvodnju takve limuzine? Ma ajte molim vas.
Inače, Y: The Last Man je trenutno u fazi filmovanja, tako da se jugo možda još jednom pojavi na platnu.
Ma šta, možda. Sigurno!
P. S. Sad kad ponovo čitam ovaj tekst sa namerom da ga osvežim, jugo se više odavno ne proizvodi. Kada se i poslednji od njih nađe na groblju automobilma, samo će tekstovi poput ovog i vaše uspomene svedočiti da je nekada bio tu.
Slava mu!



1 comment:

  1. Jelena12:20 AM

    Ne zaboravi Drowning Mona. Sjajan filmic i svi voze Yuga :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...